Om ni undrar på varför jag skrev året, så är det för att jag har bakat lussekatter sedan 2011 och vill ha med året. 🙂
Jag är inte helt säker på att jag har skrivit ner receptet men här kommer det jag använder igen i så fall!
175 gram smör/margarin
50 gram jäst
2 påsar á 0,5 gram (1 gram) saffran
5 dl mjölk
1 3/4 – 2 dl sockerÂ
0,5 tsk salt
1 ½ liter mjöl
Ägg
Russin
Det är precis som med vilket bullrecept som helst här i världen.Â
Smält smöret, ha i mjölken och tillsätt saffranen, det ska vara fingervarmt. Jag smälter alltid min jäst i socker inte i vätskan.
Rör ihop alla ingredienserna sÃ¥ att du fÃ¥r en slät deg, lÃ¥t den jäsa under bakduk i 30 minuter.Â
Baka sedan ut den och gör lussekatter, flätor eller vad du nu vill göra med det.
LÃ¥t stÃ¥ för att jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.Â
Ugnen ska vara på 225-250 grader för lussekatter, ca 5-10 minuter (mina var inne i 8 minuter)
Precis innan gräddning så smörjer du bullarna med ägg och stoppar i russin om du inte har bakat ner dom i degen.
Resultatet!
Av den här degen sÃ¥ stÃ¥r det att man kan fÃ¥ ut 30 bullar och det gjorde jag.Â
SÃ¥ 3 plÃ¥tar med 10 bullar pÃ¥ varje!Â
Lika goda varje gång!